Ατελείωτο παιχνίδι γνώσεων

Η ελληνική DBpedia έχει παρουσιάσει ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα,  το Semantic e-learning Game που σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και να παράγει γνώση μέσα από τη ψυχαγωγία. Αποτελείται από παιχνίδια τύπου:

  • ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
  • αναγραμματισμό
  • κρεμάλα και
  • αντιστοίχιση

απεικόνιση οθόνης παιχνιδιού - παιχνίδι κρεμάλα με φωτογραφία και ζητούμενο τον Ναό του Ηφαίστου (Θησείο)Η καινοτομία του παιχνιδιού βασίζεται στην αυτόματη δημιουργία των παιχνιδιών από τα δεδομένα της Wikipedia χρησιμοποιώντας τεχνολογίες του Σημασιολογικού Ιστού στα ελληνικά συνδεδεμένα δεδομένα (DBpedia). Δηλαδή, οι ερωτήσεις δεν είναι προκατασκευασμένες αλλά δημιουργούνται αυτόματα μέσα από δεδομένα που έχουν αντληθεί μέσα από την Βικιπαίδεια.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί το συντακτικό μερικών ερωτήσεων να φαίνεται περίεργο, αλλά επίσης πρακτικά σημαίνει ότι οι δυνατές ερωτήσεις που μπορούν να παραχθούν να είναι εκατομμύρια, με καμία ερώτηση να μην είναι ίδια με κάποια άλλη. Επίσης, ότι οι απαντήσεις θα ενημερώνονται συνεχώς, όσο ενημερώνονται τα αντίστοιχα άρθρα της Βικιπαίδειας και με την σειρά τους τα δεδομένα της DBpedia. Έτσι, η ερώτηση “ποιος είναι πρωθυπουργός της Βενεζουέλας” ακόμη και μετά από 10 χρόνια θα περιέχει την σωστή απάντηση.

Απεικόνιση οθόνης του semantic gameΗ εφαρμογή υλοποιήθηκε στα πλαίσια της μεταπτυχιακής εργασίας της Δέσποινας-Ελεάνας Χρυσού, φοιτήτριας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επιστήμη του Διαδικτύου» του Μαθηματικού Τμήματος του ΑΠΘ με επιβλέποντα τον Δρ. Χαράλαμπο Μπράτσα. Η παρούσα έκδοση τρέχει σε Java Applet και αποτελεί την αρχική της μορφή (beta). Άμεσο ενδιαφέρον για την αξιοποίησή του εκφράστηκε από το meducator project.

Σημειώνεται ότι υπήρξε και υπάρχει συνεχής συνεργασία μεταξύ μελών της  ελληνικής κοινότητας Wikimedia και της ομάδας της DBpedia.

Μία σκέψη στο “Ατελείωτο παιχνίδι γνώσεων”

  1. Συγχαρητήρια στην κα Δέσποινα-Ελεάνα Χρυσού για την εξαιρετική της ιδέα αναφορικά με το Semantic e-learning Game. Η αξιοποίηση του διαδικτύου για εκπαιδευτικούς σκοπούς μοιάζει ανεξάντλητη. Η Google σχετικά πρόσφατα πρόσθεσε στα Google places ιστορικές αναφορές συνδυάζοντας ιδανικά την γεωγραφία με την ιστορία. Συνδυάζοντας τον πλούτο που υπάρχει στο διαδίκτυο με καινοτομικό τρόπο μπορούμε πραγματικά να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικά εργαλεία με εξαιρετική προστιθέμενη αξια στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.