Η αγγλική Wikipedia ξεπεράσε το ορόσημο των 5 εκατομμυρίων λημμάτων

Wikipedia-logo.pngΗ Wikipedia είναι το μεγαλύτερο ανοιχτό εγχείρημα κειμένου και η μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια στην ανθρώπινη ιστορία. Σήμερα, η κοινότητα που το δημιουργεί, επεξεργάζεται, μοιράζεται, και προστατεύει την Αγγλική Wikipedia ανακοινώνει ότι η εγκυκλοπαίδεια έχει ξεπεράσει το ορόσημο των 5 εκατομμυρίων λημμάτων.

Η Wikipedia ξεκίνησε το 2001 σε έναν υπολογιστή ως παρακλάδι της Nupedia. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της ύπαρξής της αγγλικής Wikipedia αυξήθηκε από ένα μόνο λήμμα σε πάνω από 200, και σε 18.000 λήμματα κατά το πρώτο έτος. Υπάρχουν τώρα Βικιπαίδειες σε πάνω από 280 γλώσσες, με την αγγλική να είναι η μεγαλύτερη, ενώ συμπληρώνονται από μια σειρά άλλα εγχειρήματα ελεύθερου περιεχομένου, όπως τα Κοινά. Το Μάρτιο του 2006 η Αγγλική Βικιπαίδεια άγγιξε το 1 εκατομμύριο λήμματα. Σύμφωνα με το  Alexa,  η Wikipedia είναι σήμερα το 7ο πιο δημοφιλές  website παγκοσμίως, λαμβάνοντας περίπου οχτώ δισεκατομμύρια επισκέψεις το μήνα. Φτάσαμε τα 5 εκατομμύρια λήμματα την 1η Νοεμβρίου  2015.

 

Wikimedia Foundation Servers 2015-84
Διακομιστές του Ιδρύματος Wikimedia, 2015
Η Βικιπαίδεια παρά τις επιτυχίες της,  πάνω απ’όλα είναι ένα έργο εν εξελίξει. Υπάρχουν ακόμα τεράστια κενά σε ότι αφορά την κάλυψη σημαντικών θεμάτων που λείπουν  από τις σελίδες της. Πολλά λήμματα, ακόμα και ζωτικής σημασίας,  δεν θεωρούνται υψηλής ποιότητας. Από τα 5.000.000 λήμματα μόνο κάποια έχουν περάσει διαδικασία αξιολόγησης για να χαρακτηριστούν καλά ή προβεβλημένα λήμματα και τα περισσότερα απ’τα μισά απ’αυτά είναι πολύ σύντομα και χρειάζονται επέκταση.  Υπάρχουν επίσης περισσότερες από 200 μη αγγλικές γλωσσικές εκδόσεις της Wikipedia που χρειάζονται εθελοντές. Εν ολίγοις, υπάρχει μπροστά μας  πολύ δουλειά να γίνει ακόμα όπου και εσύ μπορείς να βοηθήσεις!

 

Η Wikipedia είναι μια ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια κείμενο που σχεδόν ο καθένας μπορεί να επεξεργαστεί. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να γράψουν και να βελτιώσουν τη Wikipedia. Από το Σεπτέμβριο του 2015, υπάρχουν περίπου 26 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι λογαριασμοί χρηστών στην αγγλική Wikipedia, και πάνω από 120.000 εγγεγραμμένοι λογαριασμοί που έχουν κάνει επεξεργασίες τις τελευταίες 30 ημέρες. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την Wikipedia ή να γίνουν Βικιπαιδιστές ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν ένα λογαριασμό. Μια ποικιλία από επιλογές βοήθειας, είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν τους νέους χρήστες, και οι χρήστες μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με την τοπική κοινότητα που σχετίζεται με το  Wikimedia για βοήθεια και για να έρθουν σε επαφή με άλλους Βικιπαιδιστές.

 

2 σκέψεις στο “Η αγγλική Wikipedia ξεπεράσε το ορόσημο των 5 εκατομμυρίων λημμάτων”

Τα σχόλια είναι κλειστά.