Οι υποτροφίες του 2012 για το Wikimania

Κάθε χρόνο εκατοντάδες  Wikimedians συγκεντρώνονται σε μια πόλη για ένα ασυνήθιστο ετήσιο διεθνές συνέδριο: το Wikimania. Το  hackathon και οι μέρες με τις  παρουσιάσεις που διοργανώνει  είναι γεμάτες με σεμινάρια και συζητήσεις γύρω από το Ίδρυμα Wikimedia (WMF) , το λογισμικό ανοιχτού κώδικα MediaWiki, και την ελεύθερη γνώση / περιεχομένο.  Το φόρουμ παρέχει εξαιρετικές ευκαιρίες για συντροφικότητα  και τη διάδοση ιδεών   μεταξύ των ομάδων του Wikimedia από όλο τον κόσμο.

 

Είναι επιτακτικό  για το  συνέδριο   να υπάρχει μια διαφοροποιημένη,   αντιπροσωπευτική ομάδα που να  έχει τη δυνατότητα να το  παρακολουθήσει,  αντιπροσωπεύοντας έτσι  μια ποικιλία πολιτισμών, γλωσσών, και τα εγχειρημάτων. Για το σκοπό αυτό, το Ίδρυμα Wikimedia και ορισμένα παραρτήματα του  Wikimedia προσφέρουν  έναν περιορισμένο αριθμό υποτροφιών με στόχο να καταστεί το Wikimania ένα παραγωγικό συνέδριο, επιτρέποντας τη συμμετοχή σ΄αυτό μια πολύμορφης  ομάδας συμμετεχόντων από το κίνημα του Wikimedia.

 

Wikimania Scholarship Criteria - 2012Καθώς το κίνημα συνεχίζει να αναπτύσσεται και να επεκτείνεται σε όλον τον κόσμο, είναι δυστυχώς αδύνατο να χρηματοδοτήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντών που έχουν συνεισφέρει, αλλά κάθε χρόνο προσπαθούμε να ενισχύσουμε κάποιους που επιλέγουμε και θεωρούμε ότι αφενός   θα ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από το συνέδριο και αφετέρου  θα συνεισφέρουν  στο συνέδριο. Μια  “Επιτροπή για Εξέταση των Υποτροφιών” — που στο σύνολό της αποτελείται από εθελοντές — εξετάζει έναν μεγάλο αριθμό αιτήσεων για υποτροφίες (πάνω από χίλιες αυτή τη φορά),  βαθμολογώντας τους αιτούντες από την δραστηριότητά τους στα εγχειρήματα του  Wikimedia  και σε άλλα συμβατά κινήματα εξίσου ως στοιχείο της  εν  δυνάμει μελλοντικής  συνεισφοράς στο κίνημα του Wikimedia. To WMF λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις της επιτροπής και επίσης και την πολυμορφία της δεξαμενής των υποψηφίων έτσι ώστε να υποστηρίξει μια πολυποίκιλη  ομάδα αντιπροσώπων από χώρες σε όλο τον κόσμο,  χορηγώντας περισσότερες υποτροφίες στο  νότιο ημισφαίριο, σε συντάκτες σε μικρά γλωσσικά εγχειρήματα, και σε γυναίκες.

 

Φέτος,  είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι υποτροφίες  έχουν απονεμηθεί σε 130 άτομα από 57 χώρες!  Καταφέραμε  να υποστηρίξουμε  τόσους πολλούς ανθρώπους με τη βοήθεια  και του Wikimedia Γαλλίας,  το  οποίο συνέβαλε επίσης άμεσα στο γενικό κονδύλι  για τις  υποτροφίες.  Οι αντιπρόσωποι αυτοί συμβάλλουν σε μια σειρά από εγχειρήματα και θα φέρουν κοντά τόσο  παλιές όσο και νέες εμπειρίες  στο συνέδριο. Υποτροφίες φέτος απονεμήθηκαν ανά  περιοχή σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί  ότι θα έχουμε καλή εκπροσώπηση από διαφορετικές χώρες.  Μερικές υποτροφίες (όχι πλήρεις)  δόθηκαν με βάση την ένδειξη των αιτούντων  κατά πόσον ή όχι θα μπορούσαν να πληρώσουν, και τα κονδύλια που εξοικονομήθηκαν από τέτοιες υποτροφίες, όπου ήταν  δυνατόν,  επανακατενεμήθηκαν για να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Έτσι, για παράδειγμα, αν και οι Βορειοαμερικανοί αποτελούν το 13% του συνόλου των υποτρόφων, αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% της συνολικής αναμενόμενης χρηματοδότησης,  επειδή περίπου το 65%  εξ΄αυτών πήραν μερικές υποτροφίες.
Wikimania 2012 Scholarship acceptance rates

Jessie Wild
WMF liaison with the Scholarship Review Committee

 

Μπορείτε να δείτε όλο το κείμενο αυτής της ανάρτησης στα αγγλικά, εδώ.

 

Πηγή: Wikimedia Blog