Πρώτη συνεργασία GLAM στη Βουλγαρία με την Υπηρεσία Κρατικών Αρχείων

Φωτογραφία από τη συνέντευξη τύπου

Στις 13 Μαρτίου  2012,  η πρώτη συνεργασία ανάμεσα σε έναν οργανισμό GLAM (Galleries, Libraries, Archives and Museums)  της Βουλγαρίας και εθελοντές της Βουλγαρικής Βικιπαίδειας ξεκίνησε επίσημα με μια συνέντευξη τύπου, που καλύφθηκε ευρέως  από τα εθνικά μέσα ενημέρωσης.

Η συνεργασία με την  Υπηρεσία Κρατικών Αρχείων της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2011,  με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Αρχείων  κατόπιν της επίσκεψης του Δ/ντή της , του ιστορικού λέκτορος καθηγητή  Martin Ivanov,  στο συνέδριο της  CITRA στο Τολέδο της Ισπανίας, όπου άκουσε για την επιτυχημένη εμπειρία της NARA.  Μετά από επεναλημμμένες συζητήσεις τόσο  online όσο και  offline,  σχεδιάστηκε ένα πλαίσιο για  κοινές δραστηριότητες  και οι νομικές λεπτομέρειες για την καθορισμένη συνεργασία. Η τελική απόφαση αφορούσε μια εξάμηνη συμφωνία συνεργασίας που υπογράφτηκε από τον Δ/ντή της  BASA  (υπηρεσία αρχείων της Βουλγαρίας) και μεμωνομένους Βικιπαιδιστές, με  δυνατότητα ανανέωσης. Στις 13 Μαρτίου, πέντε εθελοντές από την Βουλγαρική Βικπαίδεια υπέγραψαν τη συμφωνία. Με τον τρόπο αυτό τους χορηγήθηκε ελεύθερη πρόσβαση στα έγγραφα των Αρχείων,  και στην ψηφιοποίηση του περιεχομένου με τον δικό τους εξοπλισμό.

Μεταξύ των εγγράφων που προσωπικά ψηφιοποίησαν, στους  εθελοντές δόθηκε επίσης το δικαίωμα να   επιφορτώνουν στα  Wikimedia Commons οποιαδήποτε έγγραφα που έχουν ήδη  ψηφιοποιηθεί από το προσωπικό της Υπηρεσίας. Η ψηφιοποίηση των αρχειακών πηγών έχει αρχίσει πρόσφατα, έτσι σε αντίθεση με άλλες υπάρχουσες συνεργασίες, υπάρχει μόλις ένας μικρός αριθμός εγγράφων που είναι έτοιμα προς χρήση. Εντούτοις, στους Βικιπαιδιστές της Βουλγαρίας έχει δοθεί η ελευθερία της προσωπικής επιλογής εγγράφων που θα είναι χρήσιμα για εικονογράφηση των εγκυκλοπαιδικών άρθρων. Ο μόνος περιορισμός που τίθεται έχει να κάνει με το  copyright: θα ψηφιοποιηθούν μόνο τα έγγραφα που χωρίς καμία αμφισβήτηση έχουν περάσει στη δημόσια σφαίρα και είναι ήδη ελεύθερα από πνευματικά δικαιώματα.

 Πηγή :GLAM Newsletter 

5 σκέψεις στο “Πρώτη συνεργασία GLAM στη Βουλγαρία με την Υπηρεσία Κρατικών Αρχείων”

Τα σχόλια είναι κλειστά.