Το δικαίωμα στην πληροφορία στη Wikipedia

Ο Aniruddha Kumar είναι ένα πολύ δραστήριος συντάκτης στην Χίντι Βικιπαίδεια, καθώς έχει συνεισφέρει με περισσότερες από 8.000 επεξεργασίες σε 3 χρόνια. Ο 27χρονος βικιπαιδιστής που μας χαιρετά από την Πάτνα του Μπιχάρ της ανατολικής Ινδίας είναι βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Δελχί, όπου εξακολουθεί να σπουδάζει Ινδική λογοτεχνία . Μιλάει Αγγλικά, Χίντι, Ούρντου και Σανσκριτικά.

Aniruddha Kumar-1
Aniruddha Kumar

Ο Kumar έχει βοηθήσει στην  ανάπτυξη της  Χίντι Βικιπαίδειας, όπου αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου του για άρθρα σχετικά με Χίντι λογοτεχνία, μουσική και ιστορία. Συνεισφέρει  ως διαχειριστής και είναι ο υπ’  αριθμό επτά  συντάκτης σε  συνολική συνεισφορά επεξεργασιών.

Κι αυτό είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό καθώς ο Kumar είναι τυφλός.

Για να συνεισφέρει  στη Wikipedia, ο Kumar χρησιμοποιεί το λογισμικό ανοιχτού κώδικα NVDA (Non-visual Desktop Access),  που αναπτύχθηκε από την NV Access, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εδρεύει στην Αυστραλία και “είναι αφοσιωμένη στην ιδέα ότι η πρόσβαση στην τεχνολογία δεν πρέπει να επιβαρύνει με επιπλέον κόστος τους  τυφλούς και τα  άτομα με προβλήματα όρασης”. Επίσης χρησιμοποιεί το JAWS (πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης) που αναπτύχθηκε από την Freedom Scientific.

Και τα  δύο το JAWS  και το NVDA παρέχουν ανατροφοδότηση μέσω συνθετικής ομιλίας και γραφής Braille. Για αναφορές και παραπομπές, ο Kumar συχνά χρησιμοποιεί ηχογραφημένα βιβλία του Digital Accessible Information System (DAISY).

Κι ενώ έχει κάποιους περιορισμούς λόγω της τυφλότητάς του,  λέει ότι  η μοναδική και ανοικτή συνεργασία στην Wikipedia  το κάνει ζήτημα ήσσονος σημασίας  σε σχέση με άλλους ιστοχώρους.

“Την Wikipedia μπορεί να την επεξεργαστεί και να την  διαβάσει οποιοσδήποτε, σε αντίθεση με διάφορα άλλα πράγματα που είναι απρόσιτα για τα άτομα με αναπηρίες», δήλωσε. “Εξακολουθούμε να έχουμε προβλήματα που σχετίζονται με τις εικόνες, αλλά δεν ανησυχούμε γι ‘αυτό. Συνεισφέρουμε  όσο καλύτερα μπορούμε. Αν δεν μπορούμε να προσθέσουμε  εικόνες σε ένα άρθρο, τότε κάποιος άλλος θα το κάνει. ”

Ο Kumar είπε επίσης  ότι βλέπει τον εαυτό του σαν ένα από τα εκατομμύρια άλλους συντάκτες.  “Έχω δει κάποιους πιο αφοσιωμένους και ικανούς συντάκτες. Κάνω απλώς τη δουλειά μου και αυτό που μου αρέσει. ”

Αφιερώνει  2-3 ώρες στην  επεξεργασία άρθρων  στη  Wikipedia κατά τις ημέρες που έχει άδεια,  και μία ώρα κατά τις εργάσιμες ημέρες. Εάν ένα θέμα τον συναρπάζει ιδιαίτερα, τότε λέει ότι θα αφιερώσει  μια ολόκληρη ημέρα για επεξεργασία. Εκτιμά την απουσία των διαφημίσεων στη  Wikipedia, η οποία  σώζει μεγάλο μέρος του χρόνου του  που σε διαφορετική περίπτωση δαπανούσε  ακούγοντας άσχετους θορύβους. Στις άλλες ιστοσελίδες,  είπε,  πρέπει να πατάει συνεχώς το «κάτω βελάκι  για όλα αυτά τα πράγματα για τα οποία σπαταλώ πολύ από το χρόνο μου.”

Για τον Kumar, η πρόσβαση σε ελεύθερη  γνώση είναι απαραίτητη στους ανθρώπους για να ζήσουν  με αξιοπρέπεια. «Έχοντας πρόσβαση στη συνδυασμένη γνώση του κόσμου  ενισχύεται ο  πλουραλισμός. Φέρνει ελπίδα για την ανάπτυξη ενός καλλίτερου και ομορφότερου κόσμου, όπου ο καθένας εργάζεται προς όφελος όλων. ”

Είπε ότι εκτιμά τη συλλογική φύση του εγχειρήματος, όπου υπάρχει “κάτι για όλους μας, ακόμα και για μένα. Δεν υπάρχουν διακρίσεις λόγω  εθνικότητας, φυλής, θρησκείας, κοινωνικής τάξης ή φύλου. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις  για μια συνδρομή, ή να είσαι υποχρεωμένος να διαβάζεις διαφημίσεις – πρόκειται καθαρά  για το δικαίωμα στην πληροφόρηση”.

Συμμετείχε στην εκστρατεία άντλησης πόρων της  Wikipedia για το  2011, επειδή πίστευε ότι δωρίζοντας στην Wikipedia ήταν ένας τρόπος για να προστατευτεί  το δικαίωμα πρόσβασης στη γνώση και την προώθηση της εκπαίδευσης.

Η Wikipedia, κατέληξε, είναι  “είναι ένα από τα ωραιότερα πράγματα στον κόσμο.”

Ρεπορτάζ του  Jordan Hu, Communications Intern
και από Victor Grigas, Storyteller

Πηγή: BlogWikimedia.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 σκέψεις στο “Το δικαίωμα στην πληροφορία στη Wikipedia”

Τα σχόλια είναι κλειστά.