Έρευνα συντακτών: Έλλειψη χρόνου και δυσάρεστες αλληλεπιδράσεις εμποδίζουν τη συνεισφορά

Όσοι απάντησαν στην έρευνα για του συντάκτες της Βικιπαίδειας του Δεκεμβρίου του 2011 ανέφεραν  ότι η έλλειψη χρόνου και οι κακές  αλληλεπιδράσεις με άλλους συντάκτες ήταν τα μεγαλύτερα εμπόδια στο δρόμο τους. Συντάκτες που κατά κύριο λόγο ασχολήθηκαν  με πιο καθιερωμένες εκδόσεις της Wikipedia  (για παράδειγμα, την Αγγλική και την Γερμανική) μας μίλησαν επίσης  εκτενώς για την πληθώρα  των κανόνων και των πολιτικών.

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μπορούμε να κάνουμε ευκολότερη την επεξεργασία των λημμάτων για τους Βικιπαιδιστές, τους κάναμε δύο ερωτήσεις στην έρευνα, για το μεγαλύτερο εμπόδιο (και ποιό είναι αυτό) που τους αποτρέπει από το να συνεισφέρουν και τι θα ήταν εκείνο που θα ήθελαν να δουν να αλλάξει ώστε να συνεισφέρουν περισσότερο αποτελεσματικά.

Tag cloud of open ended responses to "What is the single biggest obstacle that you face in making an important contribution to Wikipedia?"
Ποιό είναι το πρώτο και μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζεις στην προσπάθεια να κάνεις μια σημαντική συνεισφορά στη Βικιπαίδεια;

Πολλοί από τους ερωτηθέντες μίλησαν για δυσάρεστες αλληλεπιδράσεις με άλλους συντάκτες, που εμπεριείχαν σε πολλές περιπτώσεις επαναφορές επεξεργασιών στο περιεχόμενο που είχαν προσθέσει. Ένας σημείωσε:  αν ένας επαναφέρει επανέρχεται με ειρωνικά σχόλια ή επαναφέρει μια σημαντική σε μέγεθος κειμένου επεξεργασία, χωρίς λεπτομερείς εξηγήσεις, μπαίνω στον πειρασμό να πω «ποιά είναι η ωφέλεια;». Μέχρι τώρα, έχω επανέλθει στο εγχείρημα παρόλες αυτές τις εμπειρίες, αλλά ίσως κάποια μέρα δεν θα το κάνω. Ένας άλλος ερωτώμενος μίλησε για τα προβλήματα που προκύπτουν από κάποιους συντάκτες που θεωρούν κάποια σημαντικά λήμματα ως ιδιοκτησία τους : “…Κι αυτό  ακριβώς κάνει αυτούς που το επιχειρούν  και κάνουν σημαντικές επεξεργασίες να εκλαμβάνονται σχεδόν ως πράξεις επιθετικότητας και έτσι κάποιος τείνει να διστάζει να το ξανακάνει, παρά την ικανότητα του να γράφει  καλά και με γνώση για το θέμα. ”

Όταν ρωτήθηκαν τι αλλαγές θα ήθελαν να δουν  ένα μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων μίλησε για ένα καλύτερο περιβάλλον επεξεργασίας: “Απλούστερη διεπαφή επεξεργασίας, την αντικατάσταση της γλώσσας σήμανσης wikimarkup  με έναν επεξεργαστή κειμένου  click and go interface – διαφορετικά η  επεξεργασία είναι πολύ χρονοβόρα” (έναν στόχο που το Ίδρυμα επιδιώκει με την ανάπτυξη του  Visual Editor). Κάποιος άλλος είπε: “Ευκολότερο περιβάλλον διεπαφής. Η επεξεργασία είναι δύσκολη και  αν κάποιος δεν είναι προσεκτικός, είναι εύκολο να χαλάσει το άρθρο.” Πολλοί από τους ερωτηθέντες ανέφεραν επίσης ότι ασχολούνται με περίπλοκες εκφράσεις (για παράδειγμα, μαθηματικές εξισώσεις) και περιπλοκές γλώσσες  (μη αγγλόφωνοι)  τα πράγματα είναι δύσκολα  με τη σημερινή διεπαφή. Ορισμένοι επίσης εκτιμούν ότι η κοινότητα της Wikipedia θα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά αναγνωρίζοντας τους ανθρώπους ανάλογα  με την αξία τους: “αξία θα πρέπει να δοθεί στην ποιότητα των επεξεργασιών που γίνονται  παρά στους  έντονους  ισχυρισμούς …“…

Σχεδιάζουμε να κάνουμε χρήση αυτών των απαντήσεων στην συνεχιζόμενη προσπάθεια βελτίωσης της  Wikipedia.

Ayush Khanna, Data Analyst, Global Development

Πηγή: To blog του Ιδρύματος Wikimedia