Βοηθήστε μας να διαμορφώσουμε έναν πρότυπο visual editor για το Wikimedia.

Visual Editor-logo
Σήμερα, το Ίδρυμα Wikimedia παρουσίασε έναν  νέο πρότυπο για το  “visual editor” για το Wikimedia.  Ο οπτικός επεξεργαστής αποτελεί ένα νέο περιβάλλον επεξεργασίας που δεν θα απαιτεί  από τον καθένα να μάθει την ειδική γλώσσα σήμανσης μας,  προκειμένου  να συνεισφέρει στα εγχειρήματά μας.

Αυτή τη στιγμή, αν προσπαθήσετε να επεξεργαστείτε το άρθρο της ελληνικής  Βικιπαίδειας για το Wikimedia, θα δείτε πολλούς χαρακτήρες διάσπαρτους ανάμεσα στο αναγνωρίσιμο κείμενο. Αν και είναι δυνατό να μάθουμε τι σημαίνουν αυτοί και τους χρησιμοποιήσουμε με όλες τις δυνατότητες που μας παρέχουν,  πολλοί από τους  συντάκτες μας, και ιδιαίτερα οι πιο νέοι, θέλουν να συνεισφέρουν περιεχόμενο,  χωρίς να  μαθαίνουν τεχνικές μορφοποίησης.

Διαπιστώσαμε  ότι η  δυσκολία στην εκμάθηση του wikitext   είναι  βασικός ανασταλτικός παράγοντας  στην ανάπτυξη της κοινότητας των συντακτών μας  στο στρατηγικό σχεδιασμό του κινήματος Wikimedia. Θέλουμε η διαδικασία της εκμάθησης της επεξεργασίας να είναι άνευ σημασίας,  έτσι ώστε οι εθελοντές μας, τόσο οι νέοι όσο και οι πιο έμπειροι να αφοσιωθούν σε αυτό που επεξεργάζονται. Γι ‘αυτό δημιουργούμε τον visual editor, ώστε η συνεισφορά  σε ένα  wiki να είναι τόσο εύκολη και φυσική όσο και στα  άλλα σύγχρονα συστήματα επεξεργασίας, καθώς και νέοι συντάκτες να μην αποτρέπονται απ΄το να κάνουν τις αλλαγές τους.

Ενδεχομένως να θυμάστε μια παρόμοια ανακοίνωση τον Δεκέμβριο του 2011, όταν αποκαλύψαμε  ένα πρότυπο ανάπτυξης του έργου μας για τον “visual editor” αλλά μετά από αρκετή ανατροφοδότηση,  το ξαναδουλέψαμε έτσι ώστε να είναι πιο χρήσιμο για την κοινότητα των χρηστών μας.

Μάθαμε πολλά από την ανάπτυξη του πρώτου μας προτύπου. Ήταν θαυμάσιο αν σκεφετεί κανείς  πόσοι από σας βοήθησαν με τις παρατηρήσεις τους,  τις αναφορές  σφαλμάτων και τα σχόλια σχετικά με τον τρόπο που το  κάνουμε.  Στους μήνες που μεσολάβησαν από τότε,  με βάση τα σχόλια σας και τα τεχνικά ζητήματα που αντιμετωπίσαμε,  έχουμε αναθεωρήσει στο  σύνολο του  τον editor.  Αλλάξαμε τον τεχνικό σχεδιασμό και το πώς λειτουργεί,  ξαναγράφοντας τα συστατικά του μέρη, ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα περισσότερους συντάκτες. Το έχουμε  επίσης ενσωματώσει  στην πλατφόρμα MediaWiki,  κι έτσι τώρα μπορεί  να φορτώσει και να επεξεργαστεί άρθρα wiki, και όχι μόνον να είναι μια ξεχωριστή εφαρμογή.

 

Για την ανάπτυξη  αυτής της προσέγγισης  του  open-source  visual editor,  έχουμε συνεργαστεί με κάποιους  από την ομάδα της  Wikia,  έναν  συνεργατικό εκδότη που λειτουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο wikis για παιχνίδια, διασκέδαση και lifestyle στον  κόσμο. Και οι δύο πιστεύουμε ότι αυτό το είδος εργαλείου θα πρέπει να αναπτυχθεί  όχι μόνο για τα εγχειρήματα του Wikimedia wiki, αλλά για όλους τους χρήστες του λογισμικού MediaWiki, και μόλις  θα έχει τελειώσει ανυπομονούμε βγάλουμε τον visual editor  “έξω από το κουτί” για οποιονδήποτε στήνει ένα  wiki με το λογισμικό μας.

Χάρη σε όλους αυτούς το  νέο πρότυπό  υπάρχει πλέον διαθέσιμο στο  mediawiki.org.   Αυτό αποτελεί  απλά μια επίδειξη, και πολύ μακριά από ένα τελικό προϊόν – για παράδειγμα,  δεν έχουμε προσθέσει ακόμα την εικόνα ή τον  χειρισμό των πινάκων.  Στην παρούσα φάση έχει κλειδωθεί για να λειτουργήσει μόνο σε μια αυτόνομη περιοχή του wiki, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσετε κάποιο περιεχόμενο που δεν υποστηρίζεται ή να δημιουργήσει πρόβλημα σε  οτιδήποτε άλλο.  Σκοπεύουμε να εργαστούμε πάνω σε  μικρά κομμάτια του συνολικού πακέτου, απελευθερώνοντας μια νέα έκδοση κάθε δύο εβδομάδες ή κάπου  εκεί περίπου, και προσθέτοντας χαρακτηριστικά ένα προς ένα μέχρι ο  editor να  είναι αρκετά καλός για την ανάπτυξη για όλους (και την νέα έκδοση του πυρήνα του MediaWiki).

Στη  διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και μηνών, θα συνεργαζόμαστε με  την κοινότητα – εσάς – για να βρείτε τα σφάλματα, να επικεντρωθούμε στο ποιές θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητές μας,  και το σημαντικότερο,  να βεβαιωθείτε ότι αυτό που εμείς χτίζουμε είναι κατάλληλο για σας και ότι υποστηρίζει “τη ροή εργασίας σας.”

Σας προτρέπουμε λοιπόν να τεστάρετε το πρότυπο μας,  να  δείτε τις συχνά επαναλαμβανόμενες  ερωτήσεις μας και να  μας πείτε τη γνώμη σας.

 

– The Visual Editor Team: Trevor Parscal, Inez Korczyński, James Forrester, Roan Kattouw, Rob Moen, Subramanya Sastry, Brion Vibber, Gabriel Wicke, Christian Williams.

 

 

Πηγή: Wikimedia Blog

Μία σκέψη στο “Βοηθήστε μας να διαμορφώσουμε έναν πρότυπο visual editor για το Wikimedia.”

Τα σχόλια είναι κλειστά.