Οι Βικιπαιδιστές απαντούν στην απαγόρευση της Wikipedia από την Τουρκική Κυβέρνηση

Το Σαββάτο 29 Απριλίου 2017, οι Τουρκικές αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση στην Wikipedia από την χώρα της.[1] Αυτό έχει οδηγήσει στην απώλεια πρόσβασης στην ιστορική, πολιτιστική, και επιστημονική γνώση για τον κόσμο.

Εμείς τα μέλη της κοινότητας Wikipedia και του κινήματος Wikimedia, πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται πρόσβαση σε ανεξάρτητες, υψηλής ποιότητας πληροφορίες στη γλώσσα που επιλέγουν και στη μορφή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Παρότι ανταποκρινόμαστε πρόθυμα σε προβληματισμούς για το περιεχόμενό μας, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις δεν καθορίζουν το περιεχόμενό μας. Ο τελικός διαιτητής σε τέτοιες αποφάσεις είναι γενικά η συναίνεση της κοινότητας βασισμένη σε ανεξάρτητες πηγές. Υποστηρίζουμε την ελευθερία έκφρασης και την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση.

Ένας αριθμός από αναφορές των ΜΜΕ ανάφεραν, μέσω ισχυρισμών προερχόμενων από τις Τουρκικές αρχές, ότι Βικιπαιδιστές υποστήριζαν την τρομοκρατία ή δημιούργησαν περιεχόμενο “υποστηρικτικό προς την τρομοκρατία”[2][3] Είμαστε απογοητευμένοι και έκπληκτοι από την πρόταση ότι οι κοινότητες μας θα υποστηρίζαν την τρομοκρατία ή βίαιη δράση κάθε είδους. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ίδια τη φύση του έργου μας, που είναι να παρουσιάζουμε ουδέτερα τα γεγονότα και σημαντικές οπτικές γωνίες. Δεν υποστηρίζουμε πολιτικές ατζέντες. Δεν υποστηρίζουμε την τρομοκρατία.

Υ.Γ. Αυτή η δήλωση συμπληρώνει αυτή του Ιδρύματος Wikimedia [4][5]

3 σκέψεις στο “Οι Βικιπαιδιστές απαντούν στην απαγόρευση της Wikipedia από την Τουρκική Κυβέρνηση”

  1. Δεν συμφωνω με την φίμωση της Ελευθερίας του Λογου αλλα η Βικιπαίδεια το εχει παραξηλώσει με την φιλία του ιδρυτή της και τους ιδρυτές της google, με το συστημα του interlinking που αλλες ιστοσελιδες τιμωρούνται η google αντιθετα δίνει την πρωτη θεση στην αναξιόπιστη Βικιπαίδεια και τωρα τελευταια τον υπερ αναξιόπιστο tripadvisor σε νησια, περιοχές πόλεις αξιοθέατα κλπ ρίχνοντας στον πάτο ιστοσελιδες αφιερωμένες στο θεμα……
    Τωρα με πλάγιο τροπο ο κυριος γουεηλς ζητά απο τα μοναχικά τρολλ να ανεβάζουν φωτογραφίες απο τους βιότοπους της χωρας μας αποκτώντας ετσι και το copyright των φωτογραφιών..Ε οχι κυριοι το παραξηλωσατε.

  2. Μηπως νομίζετε οτι βιικιπαιδιστες σημαινει ιλλουμινατοι???
    Ε οχι κυριοι αν εχετε ειδικές γνωσεις ενος θεματος γραφτε το σε ενα δικο σας ιστότοπο….γιατι οποιαδήποτε στιγμη ο/οι ιδιοκτήτες της Βικιπαίδειας θα αρχισουν (ΣΙΓΟΥΡΑ) να βγάζουν λεφτα απο διαφημησεις οταν θα βαρεθούν να κανουν έρανο και τοτε θα τα κονομανε με τα δικα σας αρθρα….γιατι άλλωστε ίδρυσαν τι wiki voyage….. μα γιατι οι κρατήσεις ξενοδοχείων, πτήσεων, κρουαζιέρα ν, κλπ εχουν την μεγαλυτερη κονομα στο διαδύκτιο μετα το τζόγο και το πορνό .

Τα σχόλια είναι κλειστά.