Μαθήματα Βικιπαίδειας για εκπαιδευτικούς

Το Wikimedia User Group Greece έχει ξεκινήσει την εξ’ αποστάσεως επιμόρφωση εκπαιδευτικών πάνω στην Βικιπαίδεια και τις δυνατότητες χρήσης της ως διδακτικού μέσου. Οι δύο βασικοί πυλώνες που μπορεί να βασιστεί η ενσωμάτωση της βικιπαίδειας στο ελληνικό σχολείο είναι η αξία της ως εγκυκλοπαίδεια αυτή καθ’ εαυτή, και η φιλοσοφία δόμησης της που αποκαλύπτει τους μηχανισμούς παραγωγής γνώσης.

Η Βικιπαίδεια χρησιμοποιείται ως διδακτικό εργαλείο στην εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο. Η ιδέα από την οποία προέκυψε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης της Βικιπαίδειας είναι απλή: το να συνεισφέρουν εκπαιδευτικοί και μαθητές στην Βικιπαίδεια και τα άλλα εγχειρήματα του Wikimedia είναι επιμορφωτική ενασχόληση.  Σε δέκα χρόνια, πάνω από 5.000 εκπαιδευτικοί και 50.000 σπουδαστές και μαθητές, σε πάνω από 500 πόλεις και σχεδόν 1000 σχολεία έχουν συμμετάσχει στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Wikimedia, έχοντας προσθέσει πάνω από 150.000 λήμματα της Βικιπαίδειας σε διάφορες γλώσσες, και έχουν συνεισφέρει περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο bytes περιεχομένου στο κίνημα ελεύθερης γνώσης.

Τα μαθήματα είναι δωρεάν, προσφερόμενα από έμπειρους εθελοντές της Wikipedia. Πραγματοποιούνται εξ’ αποστάσεως, με τη χρήση screencasts και αμφίδρομης επικοινωνίας μέσω Skype ή Google Hangouts, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις απορίες του κάθε εκπαιδευτικού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισαγωγή στη Βικιπαίδεια, βασικές αρχές σύνταξης λημμάτων (πολιτική σύνταξης, χρήση του επεξεργαστή και άλλων εργαλείων), και βέλτιστες πρακτικές χρήσης της Βικιπαίδειας στην εκπαίδευση.

Για συμμετοχή στα μαθήματα μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα στο https://blog.wikimedia.gr/educators-training/

Το Wikimedia Community User Group Greece είναι από το 2013 επίσημα αναγνωρισμένο από το Ίδρυμα Wikimedia, τον οργανισμό υπό τον οποίο λειτουργεί η Wikipedia και άλλα εγχειρήματα. Το πρόγραμμα συντονίζεται από τον Μάριο Μαγιολαδίτη, εκπαιδευτικό.

 

Στις 9/9/2016 έγινε αποστολή μηνύματος στο email που δήλωσαν όσοι είχαν κάνει προεγγραφή, με λεπτομέρειες για τον τρόπο παρακολούθησης των μαθημάτων. Παρακαλούμε όσες και όσοι είχαν κάνει εγγραφή να ελέγχουν για email από τη διεύθυνση info-el@wikimedia.gr. Παρακαλούμε ελέγχετε τυχόν κατάληξή του στα ανεπιθύμητα.

9 σκέψεις στο “Μαθήματα Βικιπαίδειας για εκπαιδευτικούς”

  1. Καλημερα. εχω γραφτει για τα μαθηματα, αλλά δεν ξερω πού να μπαινω για τη διδασκαλια και το υλικο, δεδομενου οτι εχει βγει αγγελια οτι εχουν ηδη ξεκινησει. Υπαρχει καποια πλατφόρμα;

  2. Καλησπέρα, κι εγώ με τη σειρά μου έχω κάνει εγγραφή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης αλλά δεν κατάφερα να κατανοήσω τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων.Θα σας παρακαλούσα να υπάρξει κάποια ενημέρωση ώστε να γνωρίζουμε οι ενδιαφερόμενοι τον τρόπο καθώς και τον χρόνο έναρξής τους.

  3. ΥΓ θα χετε δει ισως οτι το πιο πανω λινκ οδηγει ξανα στην σελιδα αυτη!??

  4. Παρόλο που έλαβα ένα e-mail για την έναρξη των μαθημάτων για σήμερα, Σάββατο 9/9, δεν έχω λάβει το μήνυμα που θα με ενημέρωνε για τον σύνδεσμο των μαθημάτων, καθώς και για τον χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής τους.
    Παρακαλώ να με ενημερώσετε σχετικά.
    Ευχαριστώ

Τα σχόλια είναι κλειστά.